Vai al contenuto

Recommended Posts

Nestled in a dense pine forest in Barvikha; Russia, this site is situated within at secured summer in Moscow.

Positioned along the river and small lake, in close proximity to the health resort for the Russian politicians, the Barvikha Sanatorium, it comes as no surprise That this summer Became very sought after by many influential people in Russia.

The Relatively flat site presents itself as a remote and private location shielded by a canopy of trees.

The client requested a luxurious, nine bedroom, 4 400 sq.m. contemporary mansion with an emphasis Placed on the design of the living and entertainment rooms.

 A half Olympic size indoor pool was anche an important aspect in the design, with a kid's playroom cantilevering over it, with provision made for jumping and diving from there.

 

Their request for a contemporary home and having Expressed Their interest for a semi-circular floor plan, were decisions That played a large part in influencing the design of this home, Which to a large part is a glass tree-house, with steel elements as the structure.

Due to the climate the client wanted to have as much south and east facing glass as possible, to capture the sunlight During the short summers, and to maximize the views towards the forest.

 

Nico van der Meulen Introduced semi circular forms into the plan while Werner van der Meulen creatively explored the concept of the Russian wedding band Which comprises of three interlocking bands.

These, the bands were designed to shelter and protect, wrap and Contain the internal spaces all the while concealing the entrance almost Entirely and shielding the house from the cold Northern Arctic winds, while reflecting light into the darker northern parts of the house.

 

The extensive use of geo-thermal heating combined with triple glazing and Extensive insulation of the building fabric Reduces the energy consumption of the residence to a minimum.

 

Nico and Werner collectively Aimed to challenge the conventional linear approach to contemporary buildings by introducing curves into Both the façades as well as into the spatial planning.

Translating this concept into the design of an up-market residences is what inspired Werner to focus on the design of the bands Primarily, after Which the rest of the house's forms developed naturally and effortlessly.

 

The "wedding bands" separate, yet connected are at times seen to emerge from the ground while at other times are found suspended in mid air ending abruptly, as if held in position by the coolness of the air.

These bands Often connect and collide with the main structure and in other instances they stand proud as if to guard and protect the house from a distance. Where the bands separated from each other openings emerges to reveal points of entry and ventilation. The southern façade opens up and pays tribute to the expansiveness of the site where the curves are seen continuing down walls seamlessly joining roofs, floors and walls into one uninterrupted ribbon.

 

From every perspective are revealed no clues as to how the structure works, leaving you wondering how it is all held together. The structural elements Placed strategically positioned sono stati Within the circular walls of glazing Which bands or conceal them.

 

The triple volume entrance lobby frames a spiral staircase That connects all four storey's of this luxurious home.

The basement, large enough to accommodate 6 cars, Has a water feature integrated into the lobby, with views down from all floors. This feature will be heated by geothermal anche systems to heat the central part of the house in winter.

 Open plan living rooms and entertainment areas merge seamlessly with the garden, where even the landscaping follows the curves of the design. Various double volume spaces and sono stati Placed strategically to Ensure southern light Reaches even the deepest parts of this house.

 

The kid's rooms were designed as double volume spaces, with the actual bed sitting on a mezzanine looking down into the living / work space below.

 

Every decision, Whether or insignificant mandatory Has Been Dealt with in a manner That reinforces the concept of this design, making it a true success in the field of architecture and design.

 Structural challenges were used as platforms to explore new construction methods, all the while revealing the talent of this father and son team at Nico van der Meulen Architects.

1747c8b69e894e9996ce44a412f08e1e.jpg

9444708415aca8d4326b6bb8eca324fd.jpg

602f5c1f2bfe32c3e801dedb1c89835b.jpg

ed45fa4cdebd882e13ba0937f2921815.jpg

55466664651c1ba7e7efeec372dc7094.jpg

4bebf5396eaec52a4e0fa802496892cd.jpg

9a36f803ff3db3b1d09d70a7081f9d02.jpg

7d942c6bf6a5cfa584e143e2866320dc.jpg

24b8b443dded4f95b474f66c111294be.jpg

8692fb43382f6aa99217f30b32af7282.jpg

4857ef1b8b1d38cfe8cb74431b520182.jpg

Condividi questo messaggio


Link al messaggio
Condividi su altri siti

Crea un account o accedi per commentare

Devi essere un utente per poter lasciare un commento

Crea un account

Registrati per un nuovo account nella nostra comunità. è facile!

Registra un nuovo account

Accedi

Hai già un account? Accedi qui.

Accedi ora

  • Navigazione recente   0 utenti

    Non ci sono utenti registrati da visualizzare in questa pagina.

×